torstai 12. tammikuuta 2012

Esittely

Olen jo pidemmän aikaa halunnut aloittaa kirjablogin, mutta olen vihdoin päättänyt tehdä siitä tiettyyn teemaan keskittyvän: tässä blogissa käsitellään vanhoja kirjoja, historiallisia romaaneja ja historiaan liittyviä tietokirjoja. Tämä johtuu siitä, että rakastan historiaa ja vanhaa kirjallisuutta, ja tahdon päästä juuri näistä kirjoittamaan niin paljon kuin sielu sietää ja ranteet kestävät. Mielestäni menneisyyttä ja vanhempaa kirjallisuutta ei Suomessa aina arvosteta ollenkaan tarpeeksi ja tahdon sitä omilla pienillä toimillani hiukan edistää. Sitä paitsi suurin osa lukemistani kirjoista kuuluu kumminkin tähän kategoriaan, joten yhtä hyvin voin perustaa blogin juuri tähän tarkoitukseen. Arvelen myös, että kirjablogin pitäminen on silti helpompaa, jos se on jonkin tietyn teeman ympäriltä. Aiemmat bloggausprojektini kun ovat usein lopahtaneet heti alkuunsa, joten riittävän rajattu teema voisi helpottaa asiaa.

Mikä on sitten vanhaa ja historiallista? Riippuu kysyjästä, ja eiköhän siihen lasketa kaikki mikä ei ole enää kovin nykyaikaista. Oma kiinnostukseni kuitenkin suuntautuu ennen kaikkea maailmansotia aiempaan historiaan, joten esimerkiksi toista maailmansotaa tai sen jälkeistä aikaa käsitteleviä tai noina aikoina kirjoitettuja kirjoja täällä tuskin paljon tulee näkymään. Paikkaa ja aiheita ei näin muuten ole rajattu. Eniten olen kiinnostunut Suomen ja Euroopan historiasta 1700- ja 1800-luvuilla, mutta pyrin myös nälkäisesti laajentamaan tietämystäni muistakin ajoista ja paikoista, joten tänne saattaa kyllä ilmaantua aivan mitä aikakausia vain.

Pyrin näin suurin piirtein kirjoittamaan tänne kaikista lukemistani teemaan sopivista kirjoista, ja välillä saatan kirjoittaa teemaan liittyen näin muutenkin: vaikkapa katsastaa ilmestymässä olevia historiallisia romaaneja tai pohtia jotain historiallista aikakautta tai kirjoissa näkyvää teemaa näin yleisesti. Annan itselleni myös vapauden kirjoittaa välillä esimerkiksi elokuva- tai teatterisovituksista tai vaikkapa näyttelyistä, jotka liittyvät historiaan tai vanhoihin kirjoihin, mikäli sille tuulelle satun, vaikken tiedäkään kuinka usein tulen tätä tekemään. Pyrin päivittämään blogia suhteellisen usein, mutta se riippuu tietysti siitä, kuinka usein saan jotain aiheeseen sopivaa luetuksi ja toisaalta kuinka paljon aikaa minulla on. Alkuvaiheessa saatan myös kirjoittaa välillä myös jo ennen blogin avaamista lukemistani kirjoista, koska olen jo jonkin aikaa tämän perustaminen mielessäni pohtinut mitä kirjoittaa tänne lukemastani. Se, kuinka usein kirjoitan, riippuu sekä siitä kuinka usein ehdin kirjoittaa että siitä kuinka usein ehdin jotain lukea. Välillä voi tulla useitakin merkintöjä peräkkäin, välillä voi tulla pidempiä taukoja, mutta pyrin siihen että useimpina viikkoina kirjoittaisin edes kerran, jos vain on jotain kirjoittamista vaikka sitten aiemmin lukemistani kirjoista.

Asioiden teknisestä järjestämisestä sen verran, että ajattelin eräästä toisesta kirjablogista keksimälläni tavalla avainsanoittaa merkinnät siten, että kirjoittajat merkitään aina muodossa "sukunimi etunimi". Tällä tavallahan olemme tottuneet etsimään kirjoja kirjastossa ja kirjakaupassakin, joten todennäköisemmin ne löytyvät niin helpommin myös täältä. Lisäksi laitan tunnisteihin ainakin kirjallisuudenlajin (tietokirja, romaani jne.), sen onko kyseessä historiallinen romaani (eli jostain aiemmasta kuin kirjoittamisajankohdasta kertova) sekä minä aikana teos on kirjoitettu ja mistä ajasta ja paikasta se kertoo. Lisäksi ainakin tietokirjoihin laitan varmasti myös aiheet (esim. tieteen historia, taide ja huvitukset) - ja katsotaan nyt mitä muuta keksinkään merkitä!

Minusta itsestäni sen verran, että olen vähän alle kolmenkymmenen ikäinen neiti, joka on rakastanut kirjoja siitä pitäen kun oppi joskus tarhaikäisenä tenavana lukemaan, ja on rakastanut historiaa ja vanhoja kirjojakin sangen pitkään. Historiaa en ole jostain kumman syystä juurikaan opiskellut, mutta olen kyllä vapaa-aikana lukenut sitä varmaan enemmän kuin mitään yliopiston oppiainettani, ja ahnaasti etsin yhä uutta luettavaa. Jokin minussa elää pysyvästi vähän vanhempana aikana, vaikka toki arvostan eräitä nykyajankin piirteitä (tämä internetkin on sangen kätevä keksintö). Luen minä jonkin verran uutta, ei-historiallista kirjallisuuttakin - mutta en sitten oikeastaan kovin paljon. Yritän aina välillä, mutta pääsen harvemmin loppuun (hyviä fantasiakirjoja ei lasketa, eivät nekään ole nykyaikaa). Taidan elää nykyajassa ihan tarpeeksi ja lukiessani olen enimmäkseen kiinnostunut muista ajoista.

Tervetuloa lukemaan! Toivottavasti viihdyt täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti