keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Keskustelutilaisuus E.T.A. Hoffmannin "Yökappaleista" Helsingissä 22.3.

Pahoittelut siitä etten ole kirjoittanut tänne vähään aikaan, syynä lähinnä kiire ja sairastaminen. Nytkin käyn vain laittamassa pienen mainospalan kirjatapahtumasta, vaikka toivonkin että myöhemmin tällä viikolla ehdin kirjoittaa myös viime aikoina lukemistani kirjoista.

Tasan kuukauden päästä, to 22.3.2012, on Goethe-instituutissa Helsingissä keskustelutilaisuus E.T.A. Hoffmannin Yökappaleista. Tuo teos on kahdeksan kertomuksen kokoelma Hoffmannilta, 1800-luvun alussa kirjoittaneelta saksalaiselta kauhuromantiikan ja -fantasian mestarilta. Tästä kirjasta tulen minäkin täällä kirjoittamaan kunhan olen ehtinyt lukea joululahjaksi saamani kirjan kokonaan. Toistaiseksi olen nautiskellut siitä vähitellen - ja kovin tiuhaan tahtiin en sitä uskaltaisikaan lukea, siksi hyytävän vaikuttavia nuo kertomukset ovat.

Ote kirjan esittelytekstistä: "Yökappaleita on kahdeksan kummallisen kertomuksen kokoelma, jossa syvämietteisyys ja hulluus kulkevat käsi kädessä. Kertomusten laatija, saksalainen romantikko E.T.A. Hoffmann (1776-1822), on eräs keskeisimmistä ja taatusti yksi omperäisimmistä innoittajista monille modernin fantasia-, kauhu- ja jännityslajityyppien edustajille.
Hoffmannin kirjallista tuotantoa yhdistää yksi yleinen aihe: ihmisen ahdinko alati uhkaavan tunnistamattoman kaameuden edessä. Tarinoissaan hän pyrkii esittämään epänormaalin ja käsittämättömän käsitettävässä muodossa, mikä herättää lukijassa kauhistuttavan tietoisuuden ihmispsyyken pimeästä puolesta. Todellisuuden ja unimaailman käyminen yksiin ja hallusinaation kaltaiset visiot avaavat näkymän jonnekin sellaiseen kätkettyyn tilaan, johon meillä ei tavallisesti ole pääsyä: painajaiseen arkitodellisuuden tuolla puolen." 


Lisää tietoa tapahtumasta Goethe-Institutin sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti