maanantai 11. helmikuuta 2013

Janet Browne: Darwinin Lajien synty


Yritän tässä vähitellen saada kiinni rästissä olevia kirja-arvosteluja tämän vuoden alkupuoliskolta (eri asia on, koska saan palattua rästissä oleviin kirjoihin viime vuoden puolelta). Luin Janet Brownen Darwinin Lajien synnyn melkein kokonaan viime vuoden puolella, joten en laske tätä mihinkään tämän vuoden lukuhaasteisiin. Tämä on tosiaan Charles Darwinin Lajien synnyn historia tiiviissä, helppolukuisessa muodossa, joka ei vaadi suurta tieteentuntemusta vaan sopii mainiosti tällaiselle populaaritiedekirjoja silloin tällöin lukevalle aiheesta kiinnostuneelle. Kirjassa kerrotaan Darwinin lyhyt elämäkerta, ajan tieteellisen ajattelun kehittyminen noin ylipäätään kohti evoluutiota, ja kuinka Darwin päätyi noihin mullistaviin ajatuksiinsa. Ja tiesittekö, ettei hän suinkaan yksin keksinyt koko evoluutiota, vaan se oli muutenkin ilmassa noihin aikoihin, ja itse asiassa eräs vähemmän tunnettu tiedemies kehitti saman idean samoihin aikoihin? Darwin onnistui kuitenkin paremmin saamaan teorialleen julkisuutta kirjallaan Lajien synty. 

Kirjassa käydään läpi myös keskustelua, jonka Darwin sai aikaan, ja kuinka kiisteltyjä hänen teoriansa ovat olleet niin hänen aikanaan kuin sen jälkeenkin. Perintö-luvussa kerrotaan sitä, minkä jäljen Darwin jätti tieteeseen ja kuinka tieteellinen ajattelu kehittyi edelleen: jonkin aikaa se sai erityisen inhottaviakin muotoja sosiaalidarwinismin ja rotuoppien myötä, myöhemmin joksikin aikaa Darwin jäi syrjään kunnes kehittyi teoria, joka yhdisti geenit ja periytymisen evoluutioon.

Mukavan yleistajuinen, hyvin kirjoitettu ja tiivis kirja, joka ei vaadi mitään hillitöntä luonnontieteellistä tuntemusta vaan sopii aiheesta kiinnostuneille maallikoille. Luin suurimman osan lokakuussa ja sitten jumitin siihen kohtaan jossa puhuttiin eugeniikasta ja darwinismin käytöstä tiettyjen rotujen paremmuuden todistelussa, koska se oli aiheena niin iljettävä, vaikkei kirjoitustavassa sinänsä vikaa ollut. Mutta kun tartuin kirjaan uudestaan ja luin sen loppuun, se oli kokonaisuudessaan hyvin mielenkiintoinen.

3 kommenttia:

 1. Sattuipa sopivasti, löysin nimittäin tämän kirjan juuri viime viikonloppuna kirpputorilta :) Kuulostaa hyvältä tuo luettavuus.

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla, että tämä on pätevä opus. Itse yritin aikoinaan lukea Lajien syntyä, mutta se oli sen verran pitkäpiimäistä luettavaa että jätin kesken (anteeksi, Darwin). Tätä silmäilin joskus kirjakaupassa ja mietin että voisi lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on minun kokemuksellani kätevä juuri siihen tarkoitukseen, jos haluaa saada käsityksen mistä Lajien synnyssä noin yleisesti ottaen on kyse mutta ei jaksa lukea koko kirjaa. Tämän sanon tietämättä tietenkään, kuinka pätevästi se kuvaa kirjaa todellisuudessa, mutta ainakin kirjoittaja näytti olevan kovasti tämän nimenomaisen aiheen asiantuntija julkaisuluettelostaan päätellen. :-)

   Poista